Thuis op je Werk
Thuis op je Werk
MENU

Perfectionisme coaching

 

Mensen die kampen met perfectionisme ervaren het leven als ingewikkeld, vol ‘moetens’ en stress. Ze vinden het moeilijk om te weten wie ze echt zijn en wat ze echt willen. Hun doen en denken staan in het teken van wat de buitenwereld wil, en dat is vaak erg vermoeiend. Perfectionismecoaching doorbreekt dat patroon.

 

Wat is perfectionisme?
 

Perfectionisme is wereldwijd verspreid maar komt in de westerse wereld opvallend vaak voor. Vaak ontwikkelen kinderen perfectionisme als een overlevingsmechanisme. Ze hebben ergens – vaak onbewust – de boodschap opgepikt dat ze niet ‘goed genoeg’ zijn, niet oké zijn zoals ze zijn. Dat proberen ze op te vangen door hun gedrag aan te passen om goedkeuring te krijgen van buitenaf. 

Maar wat als je dat patroon met je meeneemt als adolescent en later als volwassene? In plaats van zelfacceptatie en zelfliefde zoek je voortdurend externe bevestiging. Dat patroon bezorgt je misschien wel bepaalde successen, maar leidt ook tot stress, onzekerheid, angst en schuldgevoelens. Het patroon wordt dwingend en ongewild.

 

 

Ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme (OCP) in een notedop

 

OCP integreert verschillende (mn. NLP)technieken in een korte, krachtige, op heling en zelfsturing gerichte coaching. Ook voor niet-perfectionisten werkt dat verademend. Deze verrassende manier van coachen werkt via twee delen in jouw onderbewustzijn: het vrije kind en het deel dat jou in de wereld zet en doelen laat bereiken, maar dat ook het patroon van perfectionisme aanstuurt (alle gedrag aangedreven door ‘moeten’). Als deze twee innerlijke delen afgestemd samenwerken, ben je een vrije volwassene.

Het patroon van perfectionisme ontstaat bij het opgroeien, als het vrije kind meent dat het niet welkom is en zich terugtrekt. Het deel dat jou in de wereld zet en doelen wil laten bereiken gaat grotendeels alleen aan de slag en wordt een aangepast kind, dat tegemoet komt aan de verwachtingen van de omgeving. Het heeft bevestiging nodig van anderen. Het stuurt jouw denken, voelen en doen aan vanuit de linkerhelft, de denkdeel van onze hersenen. Perfectionisme gaat dan ook gepaard met veel in je hoofd zitten, en is gericht op controle ipv op contact. Gaandeweg leren we dit deel evenwaardig samen te werken met het vrije kind, dat weer zijn oorspronkelijke plaats inneemt. Typerend voor het vrije kind zijn: je echt vrij voelen, enthousiasme, blij zijn, helemaal in het nu, vol zelfvertrouwen, plezier, creatief, zintuigen open. Het vrije kind staat symbool voor onze rechter hersenhelft, waar onze intuïtie, zelfzorg en verbeeldingskracht wonen.

In de coaching maken we contact met beide interne delen. We leren ze kennen, waarderen en komen tot een gelijkwaardige samenwerking tussen beiden. Daardoor ontstaat harmonie en innerlijke rust. Je ontwikkelt een nieuw patroon, waarvan de kern is: Ik ben oké zoals ik ben, ik zie mezelf graag en zorg goed voor mezelf. Je bent een vrije volwassene, in staat om jouw energie te voelen stromen, je succesvol in te zetten in de wereld. Je durft jezelf te zijn, relaties verbeteren, het verleden wordt verwerkt; je hebt een groter geluksgevoel.